5 kérdés, amelyet érdemes feltenned magadnak –

és esküvői catering szolgáltatódnak

2019. augusztus 05.

Te is külső helyszínen, akár a szabadban tartanád életed Nagy Napját? Ha az esküvőszervezés során ilyen helyszínre esik a választás, a cateringről, kitelepülésről sok esetben külön kell gondoskodnod – az pedig nagyban befolyásolhatja az est fényét.

A Zsidai Csoport esküvői éttermekkel és –cateringgel foglalkozó csapatának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amelyeket érdemes feltenned magadnak – és természetesen a kiválasztott szolgáltatónak is, mielőtt leszerződteted őket. A jó válasz a Te igényeidben rejlik, cikkünkben csupán abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy pontosan meg tudd határozn ezeket!

#1 Milyen típusú ételeket, és milyen felszolgálást kérj az esküvői cateringestől?

Legyen szó akár egy kisebb létszámú esküvőről, akár egy hetedhét országra szóló lagziról, az ételek típusa és a felszolgálás módja széles skálán mozoghat. Természetesen amennyiben egy profi, mindenre felkészült cateringes csapatot találsz, az alábbi kérdések megoldása nem jelenthet problémát – azonban a piacon sok olyan szereplő is található, akik csak 1-2 típusra vannak felkészülve.

Éppen ezért az első lépés, hogy meghatározd saját vágyaid a meghívott vendégek, és az esküvő tervezett hangulatának függvényében!

A manapság oly divatos degusztációs menük, a fine dining apró, de annál értékesebb fogásai hatalmas sikert arathatnak egy trendi, fiatalos esküvőn – ám nem biztos, hogy az idősebb korosztály is kitörő örömmel lát majd neki a számukra sokszor értelmezhetetlen, apró falatoknak.

Természetesen a kiválasztott ételek nagyban befolyásolják a felszolgálás típusát is, így ezeket összefüggésében kell kezelni, mégis érdemes ezt az oldalt is megvizsgálni döntés előtt. Amíg egy fiatalos, vidám és inkább bulis esküvőn rendkívül divatos a flying service vagy éppen a büféasztal, addig az idősebb korosztály számára ez kényelmetlenséget is okozhat, és ilyen összetételű vendégseregnél célszerűbb az egyszerű tányérszervizt választani, hagyományos ételekkel.

Vendégeid összetétele mellett mindenképp gondolj arra is, hogy milyen lesz a várható hangulat a Nagy Napon. Ha egy visszafogott, csendes esküvőt terveztek, a klasszikus tányérszerviz tökéletes megoldás lehet, ám ha hajnalig tartó tánc és italozás is várható, mindenképpen érdemes büféasztallal, a későbbiek során falatkákkal is készülni.

#2 Van-e ételallergia a meghívottak körében, és tud-e erre készülni a cateringes csapat?

Rendkívül kínos tud lenni egy esküvőn, ha már csak a helyszínen derül ki, hogy a távoli nagynéni esetleg súlyosan (vagy akár kevésbé súlyosan) allergiás a felszolgált ételek egy összetevőire.

Bár egy profi esküvői cateringes ezt a kérdést nem hagyja nyitottan, a választ mindenképp Nektek kell megadni, így érdemes már a vendéglista készítésekor, az előzetes meghíváskor megérdeklődni, hogy kell-e ilyesmivel kalkulálnotok.

A kisebb ételallergiákat a legtöbb esetben könnyen kiküszöbölhetitek a több féle menüvel, alternatív megoldásokkal, és ugyan ritka, de van néhány igen súlyos allergia is, amely teljes egészében befolyásolhatja a menü kiválasztását – sőt, még a konyhát is érintheti. A leggyakoribb ilyen talán a súlyos mogyoróallergia: ilyen esetben a catering szolgáltatónak steril konyhát kell tudni biztosítani az ételek elkészítéséhez.

Nem kapcsolódik az allergiához ugyan, ám az ételek kiválasztásához annál inkább, ha a vendégsereg ízlése nagyban eltérő. Érdemes minden esetben legalább 2-3 típusú fogással készülni, hogy mindenki találjon bőven olyan ételt, amelyet előszeretettel fogyaszt.

#3 Az ételeket helyben készítik, vagy központi konyhából szállítják a kiválasztott esküvői helyszínre?

A frissesség és a minőség szintén fontos szerepet játszik az esküvői fogások kiválasztásakor. A beszállítókra, a minőségre a legtöbb szolgáltató büszke ugyan, de vajon friss is a felszolgált étel?

Amennyiben ez számotokra is rendkívül fontos, mindenképp érdemes erről érdeklődni a szolgáltatónál – tudnotok kell azonban, hogy nem minden helyszín alkalmas arra, hogy az ételek helyben, frissen készülhessenek.

Gyakran előfordul, hogy a szolgáltató vegyes megoldással dolgozik, és előkészített, esetleg félkész ételekkel érkezik a helyszínre!

#4 Milyen adottságokkal rendelkezik helyszínem, és ezt ki tudja-e egészíteni megfelelően a cateringes csapat?

Még a legprofibb cateringes csapat is ütközhet akadályokba, ha nincsenek megfelelően felkészítve az általatok kiválasztott helyszín adottságaira. Bár egy igazán felkészült szakértői gárda külön kérni is fogja ezt, nem árt, ha Te is felkészülsz az ilyen típusú kérdésekre, és pontos adatokkal érkezel a helyszíni adottságokat illetően.

Fontos lehet például, hogy a helyszínen milyen eszközpark biztosított – avagy mi az, amit a cateringes cégnek mindenképp hoznia kell? Egy kültéri, nyári esküvő alkalmával például ilyen kritikus pont lehet az ételek és italok hűtése, megfelelő tárolása – de sok esetben akár az eszközkészletet, evőeszközöket és más kiegészítőket is érintheti ez a kérdés, és az is előfordulhat, hogy az eszközparkot egy teljesen külön cégen keresztül kell beszerezned. Banális problémának tűnhet, mégis hatalmas kellemetlenséget okozhat például az áramellátás hiánya is (ki gondolná, hogy akár egy hosszabbító is stresszfaktor lehet egy esküvőn?).

A legjobb, ha olyan szolgáltatót választasz, akik kézben tartják ezt: ha a cateringes cég felveszi a kapcsolatot a helyszínnel és együtt dolgozzák ki a pontos ütemtervet – ha pedig profi esküvőszervezővel dolgozol együtt, az rengeteg megoldandó feladatot levehet válladról.

#5 Van-e lehetőség gyerekmenü igénylésére?

Míg számunkra az ételek gyakran művészi értéket képviselnek, és a minőségtől, frissességtől kezdve a tálaláson át mindent tudunk értékelni, addig a gyerekek számára egészen mások a prioritások: az étel legyen finom, és könnyen fogyasztható.

Ha van gyermek a családban hozzátok közel, esetleg már Nektek is megadatott ez az öröm, biztosan pontosan tudjátok, micsoda alkudozás tud kialakulni az asztal körül az evést illetően… Éppen ezért, ha esküvődön várhatóan sok gyerkőc is lesz, jó gondolat lehet számukra külön fogásokkal, ételekkel készülni.

Ez természetesen nem kötelező, de hidd el ha megteszed, az édesanyák és édesapák hálás tekintete övez majd az est során.

További bejegyzések

Milyen esküvői Dj-t válasszak?
Megnézem
Selfiebox az esküvőn
Megnézem
mészáros barbara esküvőszervező - forbes
Forbes: Egy esküvőszervező üzleti sikertörténete – Mészáros Barbara álommunkája
Megnézem
Minden, amit az esküvőtökről tudni kell, és nem féltek közzétenni - üdv az esküvői weboldalak világában!
Megnézem

Szeretnéd, ha én szervezném az esküvőtöket?

Időpontot kérek

Adatvédelmi irányelvek

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi oldal.

Elfogadás
Beállítások
Minden cookie elutasítása.