Mielőtt elkezdenénk boncolgatni, hogy melyik jobb, melyik nem, elébe megyek a dolgoknak és gyorsan tisztázom, hogy valójában egyik sem jobb a másiknál, csupán más. A megfelelő választás, az a ti személyes igényeiteknek megfelelő lesz, attól függően, hogy valójában mit is szeretnétek. Talán az a legegyszerűbb, ha egy pici összehasonlítással kezdek, hogy értsétek mi a különbség a kettő között.

A legfontosabb különbség, az anyakönyvvezető által tartott szertartás egy hivatalos, a Magyar Polgári Törvénykönyv előírásai szerint megtartott eskütétel, amit a Magyar Állam elismer, tehát lényegében egy hivatalos, kihelyezett hivatali ceremónia, míg a szertartásvezető egy polgári személy, az általa tartott ceremóniának nem része a hivatalos eskütétel, tehát a szertartásvezetős esküvőn aláírtok ugyan, de hivatalosan nem lesztek házastársak. Valójában a szertartásvezetőket jogszabály szabályozza, hogy vizsgálniuk kell(ene), a szertartás előtt már hivatalosan is házasok vagytok. Az anyakönyvvezető kötött keretek között tartja a hivatalos szertartást, míg a szertartásvezetőnek nincs kötöttsége, sokkal személyesebb beszédet mond, megismer benneteket. Az anyakönyvvezetőhöz van bejelentkezési kötelezettség min. 30 nappal a szertartás előtt, míg a szertartásvezetőnél ilyen formában nincs.

Mi a hasonlóság?
Egy átlagos, laikus vendégnek fogalma sem lesz arról, hogy épp a szertartás hivatalos-e vagy sem, a felépítése a két ceremóniának nagyjából hasonló.

Miután a szignifikáns különbségeket fentebb leírtam, nézzük meg, hogy számotokra melyik lenne az ideális?

Válasszátok az anyakönyvvezetőt, ha

  • hivatalos házasságot szeretnétek kötni a nagy napon,
  • hajlandóak vagytok bemenni a hivatalba a násznéppel, vagy az anyakönyvvezető vállal kitelepülést a helyszínre

Válasszátok a szertartásvezetőt, ha

  • már házasok vagytok (vagy a nagy nap előtt a Hivatalban is összeházasodtok),
  • szeretnétek egy személyre szabott szertartást és beszédet, illetve egyedi igényeket belecsempészni,

Bízom benne, hogy egy picit sikerült segítenem, hogy számotokra a legmegfelelőbb személyt válasszátok a polgári szertartás megtartására. 🙂